Ekonomi

İktidarda tam bağımsızlığa adım adım: İki nükleer santral daha geliyor

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’ne (NGS) birincil yakıt getirilirken, Türkiye’nin nükleer enerjideki elini daha da güçlendirmek için çalışmalar başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Farklı bölgelerimizde kurmayı planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için inşallah en kısa zamanda harekete geçeceğiz” açıklamasının ardından yeni nükleer santral arayışları hız kazandı. Ağırlıklı olarak Sinop’ta yapılması planlanan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’si yapılan Türkiye’nin ikinci nükleer santralinin inşaatı için Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemde projeyle ilgilenen ülkelerle görüşmelerini artırması bekleniyor. ) Rapor alındı. Başta Rusya olmak üzere temasta bulunan ülkelerle bir görüşme takvimi oluşturulacağı belirtiliyor.

ALTERNATİFLER MASAYA GELECEK

Öte yandan 3. santral için uygun yer bulma çalışmaları yapılırken Trakya öne çıkıyor. Bölge stratejik olarak değerli ve arazi kuralları açısından uygun olacak şekilde fiyatlandırılır. Kıyıda arazi etüdünün devam ettiği ve çeşitli alternatiflerin masaya yatırılacağı belirtildi. İnşaat için görüşülecek ülkelere projenin alternatif noktaları ve avantajları anlatılacaktır.

TÜRK MÜHENDİSLERİ YETİŞİYOR

Kurulması planlanan diğer santraller için çalışmalar devam ederken, nükleer enerji konusunda uzmanlaşmış mühendis ve teknik eleman yetiştirmek için adımlar atılıyor. Akkuyu NGS projesi kapsamında Türk öğrenciler Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi alıyor. Seçilen öğrenciler 5,5 yıl uzmanlık eğitimine tabi tutulurken, başarılarına bağlı olarak 6 aylık yüksek lisans programına devam edebilirler. Elde edilen bilgilere göre; Toplam 246 Türk öğrenci nükleer enerji mühendisliği eğitimi için Rusya’ya gönderildi. Bu öğrencilerin 220’si eğitimlerini tamamlayarak projede çalışmaya başladı. Ayrıca 71 Türk öğrenci lisansüstü eğitim için Rusya’ya gönderilmiştir. Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Akkuyu NGS Projesinde mühendislikten işletmeciliğe kadar farklı alanlarda istihdam edilecektir. Böylece yeni projeler için Türk ekipleri yetiştirilecek.

AKKUYU’DA SERTİFİKA SÜRECİ

Akkuyu nükleer santralinde de yakıt testleri ve sertifikasyon süreçleri başlayacak. Bu süreçlerin ardından santralin 1 yıl içinde elektrik üretmeye başlaması planlanıyor. Toplam gücü 4 bin 800 megavat olan dört üniteden oluşacak Akkuyu’da dört reaktörün de bir yılın ortasında devreye alınması planlanıyor. Dört reaktörün faaliyete geçtiğinde yılda toplam 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. NGS ile yılda 17 milyon ton karbon salınımının önüne geçilecek.

KAYNAK: Türkiye GAZETESI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu