Ekonomi

TÜRK-İŞ: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) aralık ayı araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin 48 liraya, yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 liraya yükseldi. Tek bir çalışanın ‘geçim maliyeti’ aylık 19 bin 630 liraya ulaştı.

TÜRK-İŞ, Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını bugün açıkladı. Buna göre Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli olabilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması yani açlık sınırı 15 bin 48 liraya çıktı. Gıda giderleri ile giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu aylık harcamaları içeren yoksulluk sınırı 49 bin 19 liraya yükseldi. Tek bir çalışanın yaşam maliyeti ayda 19 bin 630 liraya ulaştı.

TÜRK-İŞ verilerine göre, Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken temel harcama bedelindeki artış, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,27 oldu. Son on iki aylık değişim oranı ise yüzde 69,76 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 79,44 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasında esas alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlar esas alınarak Ocak ayında gıda ürünlerinde harcama gruplarındaki değişimlere ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

“Süt, yoğurt ve peynir grubunda yeni açıklanan çiğ süt fiyatları raflara yansımadığından geçen ay belirlenen fiyat seviyeleri aynı kaldı. Ancak bazı marketlerde fiyat ayarlaması yapıldığı da görüldü.

ET VE BALIK FİYATLARINDA ARTIŞ

Et fiyatları geçen ay olduğu gibi bu ay da arttı. Bu kümede en yüksek artış balık fiyatlarında görüldü. Balık fiyatlarında ortalama 32 TL artış yaşandı. En çok tüketilen hamsinin kilogram fiyatı 120 TL’ye yükseldi. Her zaman olduğu gibi hesaplamalar yaygın olarak satılan balıklara dayanmaktadır.

TAVUK FİYATI OCAK’TA 5 LİRA ARTTI

Yıl sonu fiyat ayarlamaları nedeniyle yumurta fiyatları 0,20 kuruş arttı. Tavuk fiyatları geçen aya göre 5 TL artarken, marketlerde ortalama kg başına fiyat 77 TL oldu.

YEŞİL MERCİMEK 86 LİRA OLDU

Kuru baklagil grubunda hafif bir fiyat artışı yaşandı. Bu grupta en fazla artış yeşil mercimekte yaşandı. Ortalama kilogram fiyatı 86 TL olan yeşil mercimek, marketlerde raflarda yerini aldı. .

AYNI FİYATA KALAN TEK ÜRÜN PATATES

Bu ay mevsim kurallarının görece olumlu seyrine bağlı olarak ortalama sebze fiyatlarında kısmi bir artış gözlendi. Kış mevsiminde tercih edilen lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, kereviz gibi sebzelerin fiyatlarında kilogram başına 5 ila 10 TL arasında artış olduğu belirlendi. Yaş meyve sebze grubunda aynı fiyatta kalan tek ürünün patates olduğu belirlendi.

Sadece meyve tezgahlarında elma fiyatlarında hafif bir düşüş gözlendi. Bu ay diğer meyve fiyatlarında ortalama 3 TL artış hesaplandı. Ana yemeklerin tamamlayıcısı olan maydanoz, marul gibi salata yeşillikleri hariç sebzenin kg başına ortalama fiyatı 34,34 TL, meyvenin kg başına ortalama fiyatı ise 34,25 TL oldu. Bu ay yapılan hesaplamada 25’i sebze, 10’u meyve olmak üzere toplam 35 üründeki fiyat değişimleri dikkate alındı. Meyve ve sebzenin kg başına ortalama fiyatı 32,53 TL olarak belirlendi (Bu hesaplamada ‘Ortalama Meyve Sebze Fiyatı’na ana yemeklerin tamamlayıcısı olan maydanoz, marul gibi salata yeşillikleri dahil edilmiştir).

SADECE 4 KİŞİLİK AİLE EKMEK FİYATINDA AYLIK 105 TL ARTIŞ OLDU.

Bu ay ekmeğin fiyatı arttı ve Ankara’da 200 gram ekmeğin fiyatı 8 TL olarak belirlendi. Böylece 4 kişilik ailenin yalnızca ekmek fiyatında aylık 105 TL artış yaşandı. . Hububat grubunda bu ay sınırlı bir artış yaşandı. Marketlerde ürün çeşitliliğinde azalma tespit edildi.

EN ÇOK ARTIŞ GÖSTEREN ÜRÜN ZEYTİNYAĞI OLDU

Geçen ay fiyatı bir önceki aya göre aynı kalan zeytinyağı, bu ay litre fiyatında ortalama 30 TL artışla bu grupta en çok artış gösteren ürün olarak belirlendi. Zeytinyağı fiyatları marketlerde litresi ortalama 330 TL’den satılıyor. Aynı şekilde zeytin fiyatlarında yaşanan 17 TL’lik artışla birlikte siyah zeytin ortalama 225 TL, yeşil zeytin ise ortalama 190 TL fiyatla raflarda yerini aldı.

Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeği) yüzde 8 artışla kilosu ortalama 339 TL’den satılıyor.

arsinajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu