Ayrıca tükürüğümüzün bileşimi kişiden kişiye değişir.
Vücudumuz her zaman tükürük üretir. Vücudunuz günde yaklaşık 1 ila 2 litre tükürük üretir.
Peki bu kadar tükürük nereden geliyor?
Neden bu kadar çok tükürük salgılıyoruz?
Tat almanıza yardımcı olur.
Tükürük aynı zamanda yemeğin kokusunu almamıza da yardımcı olur.
Tükürük boğulmamızı engeller.
Tükürük sindirime yardımcı olur.
Tükürüğümüzdeki enzimler özellikle karbonhidratları parçalamak için mevcuttur. Yiyecekleri çiğnediğimizde tükürüğümüzdeki alfa amilaz adı verilen bir enzim, nişastayı ve diğer karmaşık karbonhidratları daha kolay şekerlere ayırır. Bu süreç yemek borusundan geçip mideye ulaşana kadar devam eder.
Tükürük dişlerinizi korur.
Yemek yedikten sonra yemek artıklarının dil, diş ve diş etleri üzerinde birikmesi ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir. Tükürük, bu kalıntıların ağzınızdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur, böylece diş çürümesinin, diş eti hastalığının ve ağız kokusunun önlenmesine katkıda bulunur.
Tükürük aynı zamanda diş minesini güçlendiren kalsiyum, fosfat ve florür gibi elementleri de içerir. Bu hususlar asitin aşındırıcı etkilerinden korunmak ve diş çürüklerinin önlenmesi açısından önemlidir.
Tükürük konuşmanıza yardımcı olur.
Tükürüğün bir diğer özelliği de konuşmaya yardımcı olmasıdır. Bu nedenle insanlar bir grup insana karşı konuşurken yanlarında mutlaka bir bardak su bulundururlar.
Kısacası tükürüğün faydaları düşündüğünüzden çok daha fazladır.